Skip to main content

Girişimlerin dijital sahnesinde bugün; Türkiye’nin ilk ve tek yerli BT Varlık Yönetimi girişimi olarak şirketlerin BT yatırımlarını optimize etmelerini sağlayan ve BT maliyetlerinde önemli derecede tasarruf sağlamayı hedefleyen Loggle var!

Girişimin Genel Bilgileri

Girişimin Adı: Loggle

Kurucu Ortaklar: Fatih Kökce

Girişimin Aşaması: Ödeyen Müşteri

İş Modeli: B2B

Sektör Bilgisi: BT Varlık Yönetimi

Konum: İstanbul, Türkiye

Loggle‘nin hikayesi nedir?

Loggle, 5 farklı kıtada hizmet veren bir teknoloji şirketi olan MDP Group’un bir girişimidir. BT Varlık Yönetimi özellikle orta ve büyük ölçekli işletmeler için kritik öneme sahip konuların başında yer almaktadır. 

Yurt dışında bir müşterimiz, bu konuda bizlere bir ihtiyacı olduğundan bahsetti. Dijital dönüşüm rüzgarıyla birlikte firmalar çoğu manuel sürecini yazılımlar ve uygulamalar aracılığıyla otomatik hale getirdi. Bu süreçte uygulama ve yazılım sayılarının günden güne artması, BT varlıklarının zor kontrol edilebilir hale gelmesine neden oldu. Yinelenen uygulamalar, gereksiz lisans ödemeleri ve bağımsız satın almalar temel sorunlardan sadece bazıları. 

Çeşitli pazar araştırmalarına başladıktan sonra Türkiye’de böyle bir yazılımın hiç olmadığını fark ettik. Türkiye’de binlerce firmanın ihtiyaç duyduğu bir alanda çözüm olmaması ise bizi heyecanlandıran en önemli unsurlardan bir tanesiydi.. MDP Group tarafındaki uzmanlığımızla birlikte Türkiye’nin ilk ve tek BT Varlık Yönetimi çözümü olan girişimimiz Loggle’ı ortaya çıkardık.

Rekabet söz konusu olduğunda Loggle‘ı nasıl farklılaştırıyorsunuz?

En büyük farklardan birini ekibimiz oluşturuyor aslında. Kurucu ortak kadromuzdaki herkes son 4-5 Loggle’ın bir müşteri ihtiyacından ortaya çıktığını belirtmiştik. Ürünün geliştirme sürecinin de tamamen bu doğrultuda ilerlediğini söyleyebiliriz. Bizler en baştan beri müşteri ihtiyaçlarına odaklandık. Ürünün geliştirme sürecinde bu alanda firmaların yaşadıkları sorunları derinlemesine araştırarak onların sorunlarını uçtan uca çözmeyi amaçlayan bir ürün hedefledik. Bu doğrultuda Loggle her geçen gün BT Varlık Yönetimi alanında firmaların ihtiyaç duyduğu çoğu süreci tek bir platformdan yönetmelerini sağlayan bir platform olmaya devam ediyor.

Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları nelerdir?

Bir ürünün geliştirme tarafında tamamlanması kesinlikle pazara indermeye hazır olduğu anlamına gelmiyor. Ürün geliştirme sürecinden daha önce başlayan “pazar, hedef kitle araştırması” tüm süreç boyunca devam ettirilmelidir. Ürünü pazara indirme stratejisi burda elde edilecek verilere göre büyük değişkenlik göstermektedir. Lansman sürecinin bazı niş işlerde biraz daha geniş zamana yayılması gerektiği unutulmamalıdır. Gerekiyorsa bir süre boyunca potansiyel hedef kitlenin ürününüzle ve pazarınızla ilgili eğitilmesi gerektiği unutulmamalıdır. 

Ayrıca bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi de “ürününüzün taklit edilmesi”dir. Girişimciler büyük emekler vererek hazır hale getirdiği ürünün lansman sürecini başarısız yönetirlerse ürünün taklit edilmesi riskleriyle karşı karşıya kalabilirler. Bu sebeple ürünün gelişimine verilen emek kadar ürünün pazara sunulmasına da emek verilmelidir.

Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler? Neden?

Loggle, dünyanın 7 kıtasında yer alan firmaların BT varlık yönetimi süreçlerinde yaşadığı sorunlara çözüm olabilen bir ürün. Şuanda ağırlıklı olarak Türkiye ve Avrupa pazarına yönelik Loggle’ın tanıtım ve pazarlama süreçlerini gerçekleştiriyoruz. Lansman sürecimize Haziran 2021’de başlamamıza rağmen kısa sürede hem Türkiye’de hem Avrupa’da çok sayıda firmanın ilgisiyle karşılaştık. Bunlar bizi heyecanlandıran ve motivasyonumuzu artıran çok güzel gelişmeler bizim için.

Ürününüzü/servisinizi kullanan kullanıcı/müşterileri kazanımını nasıl yapıyorsunuz?

Mevcut satış kanallarımız ve dijital pazarlama çalışmalarımız yeni müşteri kazanımı noktasında ağırlık verdiğimiz alanlar. Bu kanallarımızda BT Varlık yönetiminin önemi, karşılaşılan problemler, çözüm yöntemleri ve bir çok farklı konuda çalışmalar gerçekleştirerek potansiyel müşterilerimiz ile aramızda etkileşimler kuruyoruz. Uyguladığımız inbound pazarlama stratejilerinden maksimum verimli hale getirmek için websitemi “lead generation” çalışmalarımıza uygun olarak tasarladık.

Ekibiniz şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?  

Loggle şuanda 1 kurucu, 20 ekip arkadaşıyla (proje yönetimi, pazarlama, satış ve yazılım) çalışmalarına devam ediyor. Loggle’da büyüme süreciyle birlikte satış, pazarlama ve ürün yöneticiliği alanlarında istihdamlar sağlamak istiyoruz.

Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?

Firmaların dijital dönüşüm yolculuğu devam ediyor. Dijital dönüşüm sürecinde doğru olarak ilerlemesi için de işin ucu BT varlık yönetiminin doğru şekilde gerçekleştirilmesine dayanıyor. Hem Türkiye’de hem de global pazardaki potansiyel müşterilerimizin bu alandaki ihtiyaçların günden güne artmasını bekliyoruz. İhtiyaçlar artıkça bizler de bu ihtiyaçlara Loggle ile çözüm üretmeye devam edeceğiz. Loggle ile hem Türkiye pazarında hem de global pazarda önemli bir paya sahip olmayı hedefliyoruz.

Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?

Şuan ekip olarak tamamen Loggle’ın büyümesine odaklanmış durumdayız. Güçlü yönlerimizi kullanarak elimizdeki fırsatları en doğru şekilde değerlendirmeyi hedefliyoruz. Bir “exit” stratejisinden ziyade hedefimiz Loggle’ın “IT Asset Management Software” olarak tüm dünyada tanınması ve kullanılması. Bu hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz ve bu inançla çalışıyoruz. Loggle’ın büyüme yolculuğunda bizleri takip etmeyi unutmayın 😊

Girişimlere Erişim: Startup Borsa

Türkiye’nin önde gelen teknoloji girişimleri Startup Borsa’da girişim profili oluşturarak bilinirliğini arttırır. Girişimler, yatırımcılara erişebildiği gibi, yatırımcılar da diledikleri girişimlerden rapor talep edebilirler.