Skip to main content

Küresel Girişim Ekosisteminde En Yeni Trendler

Global girişim ekosistemi her geçen gün yeni rekorlar kırıyor ve hızla büyümeye devam ediyor. Mevcut konumunda 3 trilyon dolarlık değere sahip olan ekosistem neredeyse G7 ülkelerinin gayri safi yurtiçi hasılaları ile yarışacak konumda. 2019 yılı 300 milyar dolarlık ciddi bir risk sermayesi yatırımına ev sahipliği yaptı.

Fakat bu ciddi büyümeye rağmen pazarda ciddi sorunlar ve gelişme alanları bulunuyor: 

  1. Global pazardaki startup kurucularının yalnızca %14’ü kadın.
  2. Pazardaki değer yaratma oranları bazı bölgelerde oldukça yoğun ve bu yoğunluğun homojen olarak dağılımı söz konusu değil; yatırım aktivitelerinin %74’ü en aktif işleyen 10 şehirde gerçekleşiyor.
  3. COVID-19 salgınından oldukça etkilenen ekosistemde:
    1. Tam zamanlı çalışanların %33’ü işten çıkarıldı.
    2. Müşteri talebindeki düşüşlerin yanı sıra VC yatırımlarında azalma söz konusu.
    3. Her 10 startup’dan 4’ü sadece faaliyetlerine yalnızca 3 ay veya daha az devam edebilecek sermayeye sahip.
    4. Bu trendlerin yakın zamanda normale dönmesi pek olası gözükmüyor.

Girişimlerin özellikle de Kovid dönemi uzaktan çalışma ve ekip motivasyonunu koruma çalışmalarının üzerine odaklanan Survivalpath videosuna göz atın!

Bu negatif koşullara rağmen girişim ekosistemi halen oldukça güçlü ve doğru alandan gelecek desteklerle büyümeye devam edebilir. Bugün toplamda 80 global ekosistemde milyar dolarlık bir girişim yaratıldı. ‘Unicorn’ kelimesinin ortaya çıktığı ve popülerleştiği 2013’te bu sayı yalnızca 4’tü. 2013’ten bu yana unicorn yaratan ekosistem sayısında oluşan ciddi artış son 3 senede iki katına çıktı.

Girişim Pazarında Türkiye’nin Yeri

Ünlü girişimcilik fikir önderi Sam Altman’a göre bir sonraki Silikon Vadisi’nin neresi olacağını düşünmek anlamsız. Çünkü yalnızca bir değil, 30 tane farklı lokasyonda Silikon Vadisi’ne neredeyse eş değer büyüklüğe sahip olacak girişim ekosistemleri gözlemleyeceğiz.

Bu 30 lokasyonluk listede yer almak için Türkiye oldukça iyi bir aday. Yüksek genç nüfusu ve yoğun internet ve kredi kartı kullanım oranı ile Türkiye Ortadoğu ve Güney Asya’da önemli bir konuma sahip. Son senelerde girişim alanında parlayan bir yıldız haline gelen ülkede yalnızca 2010’ın ilk yarısında 100 milyon dolarlık girişim yatırımı yapıldı. Bu zamandan beri exit sürelerinde düzenli bir düşüş gözlendi ve yatırımlar ciddi artış gösterdi. 

Pandemiye nazaran yılın ikinci çeyreğinde startup yatırımlarında %44 artış izleyen Türkiye, geçtiğimiz yıl ilk unicornuna kavuştu. İstanbul merkezli Peak Games 1.8 milyar dolara Amerikan şirketi Zynga’ya satıldı. Bunun yanı sıra, tam 28 startup toplamda 29 milyon dolarlık yatırım aldı. Bu dönemde öne çıkan startuplar arasında özellikle sağlık alanında faaliyet gösterenler var. 

Türkiye’de girişimcilik ekosistemine dair daha fazla detaya buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Deloitte’un bu konudaki raporuna da göz atmayı unutmayın!

Ekosistemin hangi problemlerinde Startup Borsa devreye giriyor?

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır. Ekosistemdeki güncel problemleri çözmek adına farklı ekosistem profillerine yönelik çözümler üretir.

Girişimciler için girişimlerini listeye ekleyerek iş ağlarını genişletme ve yatırımcılara ulaşma fırsatı yaratır. Platformdan yatırım turlarını ve yatırımcı ilişkileri yönetebilen girişimler, faaliyet raporlarını kolaylıkla paylaşabilir. Platformun güvencesinden faydalanarak ikincil pazarlara erişim sağlayabilir ve ilgili partilerle iletişiminizi aktif tutabilirsiniz. Bu süreç içerisinde gerekli bültenleri takip edebilir ve gelişmelerden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Yatırımcılar için güvenilir bir platformdan girişimleri araştırma ve portföylerini yönetme fırsatı sunar. Yatırımcılar girişimlerin raporlamalarını kolaylıkla inceleyebilir ve yeni yatırım fırsatlarına erişim sağlayabilir. Startup Borsa tamamlanan yatırım turlarını yayınlar ve yatırımcılar için ikincil pazara erişim sağlar. Platform üzerinden girişimleri takip listene ekleyebilir, alakalı bildirimleri almayı seçebilir ve favorilerine ekleyebilirsin. Startup Borsa ile yatırımcılar kolaylıkla varlıklarını nakite çevirebilir, bültenleri takip edebilir ve gelişmelerden haberdar olabilir.

Sen de Startup Borsa dünyasına şimdi adımını atmak için hemen platformumuza üye ol! Gelişen Türk girişim ekosisteminde yerini al!

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.