Skip to main content

Girişimlerin dijital sahnesinde bugün; kullanıcılarına nefes analizi ile veriye dayalı sağlıklı beslenme programı sunan Avokadio var!

Girişimin Genel Bilgileri

Girişimin Adı: Avokadio

Kurucu Ortaklar: Yunus Konmaz, Gökçen Garipoğlu, Ufuk Şafak

Girişimin Aşaması: MVP Pre-Seed

İş Modeli: B2C

Sektör Bilgisi: Diyet & wellness

Konum: Türkiye, ABD

avokadio logo
Girişimlerin dijital sahnesinde bugün Avokadio var!

Avokadio‘nun hikayesi nedir?

Avokadio’nun kuruluşu, 3 yıl kadar önce yoğun bakım hastalarının enfeksiyonlarını erken aşamada tespit etmek için nefes analizi yapılan bir proje ile başladı. Hastaların nefes gazlarını anlık olarak takip ederek enfeksiyonların erken aşamada tespit edilmesini amaçlayan çalışmada nano-teknoloji sensörler kullanarak, pahalı ve kullanımı zor cihazların yerine pratik ve inovatif bir çözüm geliştirmek amaçlanmıştı. Çalışmada bazı başarılı sonuçlar elde etmekle birlikte bir startup olarak medikal bir cihaz geliştirmenin finansal ve regülatif olarak zorluklarını görünce başka bir alana yönelmeye karar verdik. Yani startup dilinde “pivot ettik”.  Bu alanda modern çağın en önemli sorunlarından olan obezite ve yanlış beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesiydi. 

Amacımız kullanıcılarımıza sağlıklı beslenmelerine yol göstererek onları mutlu etmek ve onların daha sağlıklı olmalarına yardımcı olmak. Global bir soruna çözüm getiren global bir firma olma vizyonu ile yola çıktık. 

Taşınabilir bir nefes analiz cihazı ile kullanıcıların nefeslerindeki aseton ve amonyak gazlarını ölçerek, anlık olarak beslenme alışkanlıklarının metabolizmalarını nasıl etkilediğini takip edebiliyoruz. Bu veriyi kullanarak bir mobil uygulama üzerinden diyet ve beslenme tavsiyesi verebiliyoruz. Özelikle pandemi dönemi ve sonrasında kişileri klinik noktaya daha az götürerek sağlık ve önleyici sağlık hizmetleri sunan girişim ve teknolojiler öne çıktı. Bizim geliştirdiğimiz ürün ile kullanıcılarımıza beslenme alışkanlıkları ile ilgili veri sunan ve onları klinik noktaya gitmelerine gerek kalmadan bu hizmet almalarını sağlayan çözüm sunuyoruz. 

Rekabet söz konusu olduğunda Avokadio‘yu nasıl farklılaştırıyorsunuz?

Nefes analizi yeni gelişen bir teknoloji ve bu alanda faaliyet gösteren çok fazla firma olmamakla birlikte bazı rakiplerimiz var. Teknolojik olarak daha farklı gazları ölçerek metabolizma ile ilgili daha gelişmiş bir bilgi veriyoruz. Ayrıca kendimizi bir cihaz satan firma olarak konumlandırmıyoruz. Kullanıcılarımıza beslenme tavsiyesi veren bir yapay zeka destekli uygulamamız da var.

Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları nelerdir?

Biz pazara giriş stratejisi olarak önce diyetisyenlerle başlamaya karar verdik. Çalıştığımız bazı diyetisyenler var ve onlar danışanlarına bizim ürünümüz ile hizmet veriyor. Doğrudan kullanıcıya ulaşmak için ise dijital pazarlama gibi yöntemleri kullanıyoruz. 

Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler? Neden?

Odaklandığımız global bir probleme global bir çözüm getirmeyi kendimize misyon edindik. Şu an ABD ve Türkiye’de faaliyetteyiz ama başta Japonya olmak üzere farklı bölgelere açılmak için çalışmalarımız var. 

Ürününüzü/servisinizi kullanan kullanıcı/müşterileri kazanımını nasıl yapıyorsunuz?

Aslında 3. Soruda biraz cevaplamıştım. Diyetisyen kanalı ile başladık. Farklı olarak ABD’de ise kolej ve üniversitelerdeki öğrenci atletlerin beslenme alışkanlıklarını düzenlemek için B2B kanalında çalışmalar yapıyoruz. Sigorta şirketleri ve kurumsal wellness sağlayan firmalar ile görüşüyoruz. 

Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?

Gelir kanalımızı abonelik üzerine kuruyoruz. Yıllık abonelik durumunda cihazdan bir ücret almıyoruz. Amacımız tekrar eden gelir elde etmek ve kullanıcılarımızın daha çok ürünü kullanmalarını sağlamak. Daha çok veriye ulaşmak ve bunu kullanarak yeni yapay zeka çözümleri geliştirerek gelir kanalımızı geliştirmek istiyoruz. 

Ekibiniz şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?  

Ekibimiz 3 kurucu ortaktan oluşuyor. Bizim dışımızda donanım ve yazılım geliştirme alanında çalışan arkadaşlarımız var. Bir de yapay zeka ile diyet ve beslenme tavsiyesi algoritmamızı geliştiren bir ekibimiz var. ABD tarafında ise bir iş geliştirme direktörümüz var ve onun ekibe kattığı 2 satıcı var. Dijital pazarlama ve biraz daha gelecekte finans tarafında ekibi güçlendirmek istiyoruz. Çalıştığımız stajyer arkadaşlar var. Onlardan da ekibe katılabilecekler var. 

Daha önce yatırım aldınız mı? Aldıysanız yatırım süreçlerine nasıl hazırlandınız ve turunuzu nasıl yönettiniz? Yatırım sonrası ilişkilerinizi nasıl yönetiyorsunuz? (KPI, düzenli rapor paylaşımı vb.)

Hisse karşılığı bir yatırım almadık henüz. Fakat bu sene başında İTÜ Big Bang Challenge’da Petrol Ofisi, Migros, Elginkan Vakfı, Eksim Holding ve İTÜ Teknokent’ten ve ayrıca Bahçeşehir Üniversitesinden maddi destek aldık. Bu firmalarla ilişkilerimiz devam ediyor ve belirli aralıklarla KPI ve raporlama yapıyoruz. 

Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı? / Kendini nasıl hazırlamalı?

Girişimin konusu ve alanı ile değişmekle beraber genel yaklaşım ürünün bitmiş olması ve belirli bir “traction” göstermesi yatırım için gerekiyor. Fakat öte yandan bizim gibi sağlık alanında faaliyet gösteren girişimlerde bu süreç biraz farklı işleyebiliyor. Sağlık ve donanım alanındaki “deep tech” girişimlerinin ürünlerini piyasa çıkarıp “traction” yakalaması daha uzun ve zorlu bir süreç. Bu dönemde Ar-Ge veya klinik çalışmalar için bütçelere gerekiyor ve bu zor bir süreç oluyor. Doğru yatırımcıyı bulmak çok önemli ve mümkünse benzer alanda daha önce yatırım yapmış yatırımcılara ulaşmak gerekiyor.

Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?

Dünya Sağlık Örgütüne göre dünya nüfusunun %52’si obez ya da fazla kilolu. Bu büyük ve önemli bir problem. Pandemi sonrasında insanların sağlıklı beslenme algısında bir artış oldu. Dijital sağlık çözümleri de hızlı bir yükselişe geçti. Dolayısıyla sektörün hızlı büyüyeceğini düşünüyoruz. 

Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?

Evet bir “exit” stratejimiz var. Hatta potansiyel “exit” yapabileceğimiz firmalarla şimdiden tanışmaya ve ürünümüzden bahsetmeye çalışıyoruz. Kendimizi global bir firma olarak görmek istiyoruz. 

Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?

Güzel soruymuş 😊 “Zor bir sürece başlıyorsun, emin misin? ” diye kesin sorardım. 

Girişimlere Erişim: Startup Borsa

Türkiye’nin önde gelen teknoloji girişimleri Startup Borsa’da girişim profili oluşturarak bilinirliğini arttırır. Girişimler, yatırımcılara erişebildiği gibi, yatırımcılar da diledikleri girişimlerden rapor talep edebilirler.