Skip to main content

Girişimlerin dijital sahnesinde bugün; kronik hastaların tedavisinde yardımcı olan Albert Health var!

Girişimin Genel Bilgileri

Girişimin Adı: Albert Health
Kurucu Ortaklar: Recai Serdar Gemici , Serhat Uzun , Ensar Güneşdoğdu
Girişimin Aşaması: Ödeyen Müşteri
İş Modeli: B2BC
Sektör Bilgisi: Dijital Sağlık
Konum:  Istanbul & Londra

Albert Health Ekibi

Albert Health‘in hikayesi nedir?

Kurucu ortaklar olarak Siemens Türkiye’de farklı departmanlarda çalışırken eş zamanlı olarak şirket içi bir inovasyon grubunun da üyesiydik. Siemens içindeki projelerimizden biri de çalışanların hayatını kolaylaştıracak yapay zeka tabanlı bir dijital asistan geliştirmekti. Doğal dil işleme teknolojisine olan ilgimiz ve heyecanımız aslında burada başladı diyebiliriz. Ayrıca sağlık alanına oldukça meraklı ve insanların hayatlarında etki yaratmak isteyen bir ekip de olduğumuz için doğal dil işleme teknolojisini sağlık alanında uygulamaya karar verdik. Siemens’in o dönemde çalışanlar arasından startup çıkarma vizyonunun olması da bizim için büyük bir fırsattı. 2018 yılının sonunda Siemens’ten ayrılarak İngiltere’de Albert Health’i kurduk. 

Rekabet söz konusu olduğunda Albert Health’i nasıl farklılaştırıyorsunuz? 

Albert’in kendini farklılaştırdığı en büyük nokta ses teknolojisidir. Bizler geleceğin ara yüzünün “ses” olduğuna inanan bir ekibiz. Albert’te hastalar sadece konuşarak tedavilerini yönetebiliyorlar. Ses teknolojisi sayesinde hem her yaştan hastaya ulaşabiliyoruz hem de verinin çok kritik olduğu dijital sağlık alanında etkileşimi yüksek bir çözüm sunabiliyoruz.

Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları nelerdir?

Sağlık sektörü, go-to-market’ın en zorlu olduğu sektörlerden biridir. Örneğin bir ilacı düşünün, üreteni (ilaç şirketi), depolayanı (ecza deposu), son kullanıcıya ulaştıranı (eczane), karar vericisi (doktor), kullanıcısı (hasta), ödeyeni (sigorta şirketi) farklıdır. Değer zincirini anlamak ve doğru pazara gidiş yöntemini belirlemek oldukça kritik önem taşıyor. Türkiye gibi cepten sağlık harcamalarının sınırlı olduğu bir ülkede B2B2C bir yapının en iyi model olduğunu düşünüyoruz. İlaç şirketleriyle yaptığımız iş birlikleri ile önce doktorları Albert kullanıcısı yapıp daha sonrasında da onların davet ettiği hastaları Albert kullanıcısı olarak kazanıyoruz. Ayrıca doktor ve hasta dernekleri de pazara gidiş stratejimizin önemli bir parçasını oluşturuyor.

Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler?

Türkiye, en aktif olduğumuz pazar diyebiliriz. İngiltere pazarına açılma konusunda da güçlü adımlar attık. Geçtiğimiz sene Londra’daki Health Hub 2020 programına katıldık. Bu program Telefonica ve Novartis ile  ilişki geliştirmemize ve NHS ile ilk temasları kurmamızı sağladı. İngiltere hem dijital sağlık sektörünün olgunluk seviyesi hem de ses teknolojilerinin İngilizce’deki seviyesi itibariyle önümüzdeki dönemde en çok odaklandığımız pazar olacak.

Albert Health’i kullanan kullanıcı/müşterilerin kazanımını nasıl yapıyorsunuz?

Sağlık sektörünün kendine has özelliklerinden kaynaklı kullanıcı kazanımı da diğer sektörlerden biraz ayrışıyor. Hastalar, sağlık profesyonelleri tarafından önerilmiş çözümleri çok daha iyi benimsiyorlar. Ayrıca, bir sağlık profesyoneli de yarattığınız çözümün hangi hasta grubunda daha faydalı olacağını çok daha iyi biliyor. Dolayısıyla, ilaç şirketleriyle yaptığımız çalışmalarda kullanıcı kazanımını sağlık profesyonelleri ile birlikte yapıyoruz.

Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?

İlaç şirketleriyle beraber geliştirdiğimiz dijital hastalık yönetimi programlarının yanına son dönemde sigorta şirketleriyle yaptığımız programları ekledik. Bu hamle, çok daha geniş kullanıcı kitlesine ulaşmamızı sağlarken, müşteri segmentlerimizi de çeşitlendirmemizi sağladı. Bunun yanında uygulama içerisinde online doktor görüşmeleri ve hızlı tıbbi danışma hattı gibi özellikler ile de yeni gelir kanalları yarattık.

Ekibiniz şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?  

Ekibimiz 12 kişiden oluşuyor. 3’ü kurucu ortak, toplamda 9 tam zamanlı çalışanımız var. Son dönemdeki en önemli hedefimiz, ekibimize bir medikal doktor katabilmekti. Bunu Temmuz ayında gerçekleştirebildik ☺ Şu anki hedefimiz ise ekibimize görece daha tecrübeli arkadaşlar katarak profesyonelleşme yolunda daha güçlü adımlar atabilmek.

Daha önce yatırım aldınız mı? Aldıysanız yatırım süreçlerine nasıl hazırlandınız ve bunu turunuzu nasıl yönettiniz? Yatırım sonrası ilişkilerinizi nasıl yönetiyorsunuz? (KPI, düzenli rapor paylaşımı rapor paylaşımı vb.)

Daha önce $320.000 tohum öncesi yatırım aldık. Yatırımlarımızı Convertible Note yöntemiyle de aldığımız için süreçte bizim için oldukça yeni ve bilinmeyen konular vardı. Bol araştırma ve fikir alışverişi ile sürece hazırlandık. Brad Feld ve Jason Mendelson’un “Venture Deals” kitabını okuyarak da bilgi seviyemizi yukarı taşıdık. Şu anda da KPI tablosu ve aylık update email’leri ile süreci yönetiyoruz. 

Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı? / Kendini nasıl hazırlamalı? 

Birkaç cümlede toparlamak zor fakat en önemli konunun daha önce yatırım almış bir girişim ile konuşmak olduğunu düşünüyorum. Geçmişte birçok girişimin yaptığı hataları tekrarlamamak için daha önce yatırım almış en az 3 girişim ile fikir alışverişi yapmakta fayda görüyorum.

Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?

Dijital sağlık son 10 yılda ciddi büyüme yaşayan bir sektördü. Fakat pandemiyle beraber bu büyüme büyük bir momentum kazandı ve tüm sağlık oyuncularında davranış değişikliğine yol açtı. Tüm paydaşlar, dijital sağlığı ajandalarında 3-4 sene erkene çekti. 

İnovasyonun her zaman regülasyondan önde gitmesinden kaynaklı pazarın hala tam potansiyele ulaşmadığını düşünüyorum. İlgili regulasyonların da hayata geçmesiyle sektörün tam potansiyeline ulaşacağını ve toplumun her kesimini hedefleyen bir hale dönüşeceğine inanıyorum.

Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz? 

Her girişim ilk günden itibaren kafasında bazı exit opsiyonlarını belirliyor ve yolculuk boyunca bu opsiyonları revize ediyor. İlaç şirketleri, sigorta şirketleri veya dijital sağlık oyuncuları gibi birçok opsiyonu Albert Health için saymak mümkün. Stratejimiz, Seri A turu sonrası bu opsiyonları netleştirmek ve daha hedefli bir şekilde bu şirketlerle etkileşimde olmak.

Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu? 

Çok uzun bir yolculuğa çıkıyorsun, motivasyonunu ve sabrını hep yüksek tut.

Girişimlere Erişim: Startup Borsa

Türkiye’nin önde gelen teknoloji girişimleri Startup Borsa’da girişim profili oluşturarak bilinirliğini arttırır. Girişimler, yatırımcılara erişebildiği gibi, yatırımcılar da diledikleri girişimlerden rapor talep edebilirler.

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.